Bjerkreimhallen
TYPOLOGY
Offentlig Helsestasjon Treningssenter Flerbrukshall
LOCATION
Bjerkreim
STATUS
Ferdigstilt 2021

Da flerbrukshallen i Vikeså i Bjerkreim brant ned i februar 2017, ble ideen om en interaktiv og fleksibel idrettsarena skapt. Det lokale legesenteret, en helseklinikk og et treningsstudio hadde forsvunnet sammen med idrettsarenaen som brant, og de samme fasilitetene skulle være en del av det nye byggeprogrammet.

 

Forutsetningen for designkonkurransen som fulgte var at den nye flerbrukshallen skulle fungere, ikke bare som en sosial arena, men også som en utvidelse av det eksisterende samfunnshuset beliggende på nabotomten.

De omkringliggende fjellene og dalene var en stor inspirasjons-kilde for designet med tanke på form og volum. Delt inn i tre nivåer, gjenspeiles silhuetten og rytmen til flerbrukshallen i de omkringliggende toppene.

 

De tre nivåene utgjør grunn inndelingen til de tre hovedprogrammene i bygget; flerbrukshallen, helsestasjonen og treningssenteret. På nedre plan ligger treningssenteret, med egen inngang for enkel tilgang. En etasje opp er hovedinngangen, som fører inn til en foaje. Dette rommet er fleksibelt, og fungerer som et naturlig skille mellom idrettsarenaen og helsestasjonen.

Inspirasjonen bak materialene brukt i dette prosjektet ble funnet i nærmiljøet. Bygget er kledd i korrugerte aluminiumsplater, på samme måte som mange fjøs i denne delen av landet. Mot dette er hovedinngangen inn til foajeen kledd i granbord. Alle materialvalg er basert på et ønske om enkelt vedlikehold og høy holdbarhet.